Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο;
Με την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του.

 

Γιατί τόσο νωρίς;
Γιατί, η τερηδόνα μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και από τη βρεφική ηλικία. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζει τερηδόνα σε 4 τουλάχιστον νεογιλά δόντια, χωρίς οι γονείς να το έχουν αντιληφθεί.

Αναλυτικότερα, κατά την 1η επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο ο παιδοδοντίατρος:

 

● Θα αξιολογήσει αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη οδοντικής τερηδόνας.
● Θα ενημερώσει τους γονείς για το μηχανισμό δημιουργίας της τερηδόνας και ουλίτιδας και θα τους δώσει τις κατάλληλες συστάσεις για τον έλεγχο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, δηλαδή για τη σωστή στοματική υγιεινή, καθώς και για την ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών.
● Θα προτείνει εξατομικευμένα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
● Θα ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια, εξ’ αιτίας κακής χρήσης πιπίλας, ή παρατεταμένης χρήσης του μπιμπερό, κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων κ.λ.π.
● Δεδομένου ότι η συχνότητα τραυματισμού των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας αυξάνεται κάθε χρόνο από το πρώτο έτος έως την ηλικία των 6 ετών, ο παιδοδοντίατρος θα ενημερώσει για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών και τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οδοντικού τραύματος.
● Επίσης θα δώσει πληροφορίες στους γονείς για την σημασία των νεογιλών δοντιών και τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την ανατολή των δοντιών καθώς και οδηγίες που μπορεί να ανακουφίσουν το παιδί.
Μετάβαση στο περιεχόμενο