Η χειρουργική στόματος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ενδοστοματικών προβλημάτων όπως  αυτό των εγκλείστων δοντιών, αφαίρεση κύστεων, την ακρορριζεκτομή, την κάλυψη υφιζήσεων  και την εξαγωγή του φρονιμίτη.

Έγκλειστοι - Ημιέγκλειστοι φρονιμίτες

Έγκλειστο ονομάζεται το δόντι που δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά με αποτέλεσμα να μην ανατείλει και να μείνει μέσα στο ούλο. Ημιέγκλειστο ονομάζεται αντίστοιχα το δόντι που δεν έχει μεν αναπτυχθεί κανονικά αλλά μόνο ένα μέρος του έχει εμφανιστεί στο στόμα.

Τα δόντια που κατεξοχήν παραμένουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα είναι φρονιμίτες. Ο φυσιολογικός χρόνος ανατολής για τους φρονιμίτες είναι η ύστερη εφηβεία, δηλαδή η ηλικία των 17-18 χρόνων. Επειδή όμως τότε όλα τα υπόλοιπα δόντια έχουν ήδη αναπτυχθεί κανονικά, δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε οι φρονιμίτες να αναδυθούν ομαλά.

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να καταστρέψουν το διπλανό δόντι λόγω της πίεσης που του ασκούν. Οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες βρίσκονται σε περιοχή που δύσκολα που μπορεί να καθαριστεί αποτελεσματικά. Έτσι δημιουργείται περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό έχει δύο βασικές συνέπειες:

  • Μόλυνση του ούλου, η οποία προκαλεί πόνο, πρήξιμο, κακοσμία, ερυθρότητα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή λέγεται περιστεφανίτιδα.
  • Πολύ μεγάλη πιθανότητα για εμφάνιση τερηδόνας που μπορεί να επεκταθεί και στους τραπεζίτες.

Οι φρονιμίτες που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα θα πρέπει να εξάγονται. Αν πάλι εκτιμηθεί ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, μπορεί να αφαιρεθούν προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα προτείνουμε την καλύτερη επιλογή ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

Αφαίρεση κύστεων

Οι κύστεις είναι κοιλότητες που περιέχουν υγρό και συνήθως αναπτύσσονται στην άκρη της ρίζας ενός δοντιού. Συνδέονται σχεδόν πάντα με κάποια παθολογία του συγκεκριμένου δοντιού, όπως τερηδόνα, περιοδοντίτιδα ή τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση του νεύρου.

Οι κύστεις δεν παρουσιάζουν στην αρχή αισθητά συμπτώματα αλλά σταδιακά μεγαλώνουν. Πολύ συχνά η διόγκωσή τους συνοδεύεται με φλεγμονή, απόστημα ή οίδημα που προκαλούν πόνο. 

Αν η κύστη μεγαλώσει πολύ, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του οστού και απώλεια γειτονικών δοντιών λόγω της πίεσης που τους ασκείται. Όταν η κύστη είναι σχετικά μικρή και οφείλεται σε χαλασμένο δόντι, η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική και εφαρμόζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). 

Αν παρόλα αυτά η κύστη επιμείνει ή είναι μεγάλη ή δεν προέρχεται από κάποια παθολογία του δοντιού, τότε πρέπει να γίνει εκπυρήνιση, δηλαδή να αφαιρεθεί ολικά. Το δόντι που έχει προκαλέσει την κύστη είτε αφαιρείται είτε υποβάλλεται σε ακρορριζεκτομή. 

Ακρορριζεκτομή

Το 99% των απονευρώσεων γίνονται με απόλυτη επιτυχία, ωστόσο, σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί ή να γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση (ακρορριζεκτομή) λόγω της ύπαρξης «άρρωστων» παρακλαδιών στο σωλήνα. Αυτό θα γίνει αντιληπτό εάν τυχόν επανέλθει ο πόνος. 

Η ακρορριζεκτομή είναι μια ενδοδοντική μικροχειρουργική επέμβαση. Εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο ιστός γύρω από τη ρίζα του δοντιού παρουσιάζει φλεγμονή λόγω αποτυχημένης απονεύρωσης. Αν δεν γίνει ακρορριζεκτομή, το δόντι θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Αρχικά κάνουμε μια τομή στο ούλο, στο ύψος της ρίζας του δοντιού. Για να αποκαλυφθεί η ρίζα αφαιρούμε και ένα μέρος του ιστού. Στη συνέχεια αφαιρούμε την άκρη ρίζας μαζί με τους μολυσμένους ιστούς ή που την περιβάλλουν και την κύστη (αν υπάρχει).

Η υπόλοιπη ρίζα καθαρίζεται και σφραγίζεται με ένα ειδικό, βιοσυμβατό υλικό. Το υλικό αυτό δεν επιτυγχάνει μόνο την έμφραξη αλλά βοηθά και στην ανάπλαση του οστού που μπορεί να έχει αφαιρεθεί. 

Κάλυψη υφιζήσεων

Υφίζηση ονομάζεται η υποχώρηση των ούλων που αποκαλύπτει τη ρίζα του δοντιού.

Αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα υφίζησης, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πάσχει από περιοδοντίτιδα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μάλιστα μια σχετική υποχώρηση των ούλων είναι φυσιολογική.

Η υφίζηση πολύ συχνά οφείλεται στη χρήση ακατάλληλης οδοντόβουρτσας ή/και στη λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος. Βασικό σύμπτωμα είναι η υπερευαισθησία στο ζεστό ή, συνηθέστερα, στο κρύο.

Αν κριθεί απαραίτητο, το ούλο μπορεί να αναπλαστεί με αισθητικές περιοδοντικές τεχνικές.

Η αποκατάσταση γίνεται με μόσχευμα από τον ίδιο τον άνθρωπο που συνήθως προέρχεται από την περιοχή του ουρανίσκου. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης τεχνητά μοσχεύματα που φυσικά είναι απολύτως ασφαλή. Ο νέος ιστός που αναπτύσσεται έχει την αντοχή και το χρώμα του κανονικού ούλου. 

Ειδικός εξοπλισμός

A.R.C FOX Diode Laser

Το A.R.C FOX Diode Laser είναι lase μαλακών ιστών το οποίο προσφέρει γρήγορη και αναίμακτη χειρουργική για τον ασθενή. Είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση ογκιδίων από την περιοχή μέσα και έξω από τη στοματική κοιλότητα.

Με laser μπορούν να πραγματοποιηθούν τομές πάσης φύσεως, να αφαιρεθούν μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές ούλων όταν υπάρχει λόγος (υπερπλασία ούλων), όπως επίσης και μικρότερα ή μεγαλύτερα ογκίδια (τραυματικό ίνωμα, θήλωμα, αιμαγγείωμα, κ.α.), χαλινοί, λευκοπλακίες, δυσχρωμίες, ουλές, κ.α.

Μετά την αφαίρεση της βλάβης η αιμορραγία είναι ελάχιστη έως μηδαμινή λόγω της αιμοστατικής ικανότητας του laser.

Η επούλωση των ιστών μετά τη χρήση του laser, δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή και είναι πάρα πολύ γρήγορη. Ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει τις δραστηριότητές του (κοινωνικές και επαγγελματικές), και να διατρέφεται χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς κατά τις συνήθειες του.