Η αισθητική οδοντιατρική στόχο έχει τη γενικότερη βελτίωση της εικόνας του στόματος και του χαμόγελού σας. Περιλαμβάνει εργασίες όπως τη λεύκανση των δοντιών, την αισθητική βελτίωση του σχήματος και της θέσης των δοντιών με τη χρήση όψεων πορσελάνης ή ρητίνης καθώς και την χρήση των ολοκεραμικών στεφανών. 

Λεύκανση

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη λεύκανση των δοντιών τους για να βελτιώσουν την εμφάνιση και το χαμόγελό τους. Τα επιτεύγματα της σύγχρονης Οδοντιατρικής κάνουν τη διαδικασία της λεύκανσης απλή, ασφαλή και πολύ αποτελεσματική.

Η δυσχρωμία των δοντιών οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η λήψη κάποιων φαρμάκων ή οι τραυματισμοί. Πάντως το φυσικό χρώμα των δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κάποιοι μπορεί να διαθέτουν εκ φύσεως πιο σκουρόχρωμα δόντια από κάποιους άλλους.

Επίσης, τα δόντια δεν μπορούν να λευκανθούν απεριόριστα. Υπάρχουν όρια στη λευκότητα που μπορεί να επιτευχθεί, τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Ουσιαστικά με τη λεύκανση επανέρχεται το αρχικό, φυσικό χρώμα της οδοντοστοιχίας σας.

Η λεύκανση γίνεται με 3 τρόπους:

 • Στο ιατρείο όπου ένα ειδικό λευκαντικό gel εφαρμόζεται στα δόντια, αφού πρώτα προστατεύσουμε τα ούλα με ένα ειδικό, μονωτικό υλικό. Η δράση του gel ενεργοποιείται με ειδικούς λαμπτήρες LED, δέσμη laser ή και χωρίς κάποιον εξωτερικό παράγοντα.
 • Στο σπίτι, εφαρμόζοντας στα δόντια τους ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης. Αρχικά παίρνουμε στο ιατρείο αποτυπώματα, ώστε οι νάρθηκες να κατασκευαστούν εξατομικευμένα ανάλογα με τη στοματική σας ανατομία. Αφού επιβεβαιώσουμε ότι οι νάρθηκες εφαρμόζουν άψογα στα δόντια σας, θα σας δείξουμε πώς να τοποθετείτε πάνω τους το λευκαντικό υλικό. Φοράτε τους νάρθηκες κατά τη διάρκεια του ύπνου για 1-2 εβδομάδες.
 • Με συνδυασμό των δύο παραπάνω μεθόδων. 

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετικά λεπτές φλούδες από κεραμικό υλικό (πορσελάνη) που κατασκευάζονται εξατομικευμένα και τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των μπροστινών δοντιών. Προσφέρουν εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά διορθώνουν και διάφορα άλλα προβλήματα.

Χρησιμοποιούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ελαφρώς στραβά δόντια
 • Δυσχρωμικά δόντια
 • Σπασμένα δόντια
 • Κενά μεταξύ των δοντιών
 • Άνισα δόντια

Οι όψεις πορσελάνης δεν μοιάζουν με τις θήκες. Είναι πολύ λεπτές κατασκευές που θυμίζουν φακούς επαφής. Η τοποθέτησή τους είναι μια πολύ συντηρητική διαδικασία, κατά την οποία αφαιρείται μια ελάχιστη ποσότητα οδοντικής ουσίας. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγάλη αντοχή και είναι ανθεκτικές στην απορρόφηση χρωστικών ουσιών. Tον σχεδιασμό τους μπορείτε να τον δείτε στον υπολογιστή πριν την τοποθέτηση τους. 

Όψεις ρητίνης

Πρόκειται για όψεις από ρητίνη που βοηθούν να αποκατασταθεί τόσο το σχήμα όσο και το μέγεθος των δοντιών. Η τοποθέτησή τους γίνεται αποκλειστικά στο οδοντιατρείο χωρίς να παρεμβάλλεται η εργασία του οδοντοτεχνίτη. 

Το bonding εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

 • Σε αραιά δόντια
 • Σε μικρά δόντια
 • Σε δίχρωμα ή απονευρωμένα δόντια
 • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα
 • Όταν θέλουμε να πετύχουμε πιο λευκό χρώμα
 • Σε δόντια με φθορές και σπασίματα

Η διαδικασία τοποθέτησής τους  είναι αρκετά απλή. Οι όψεις ρητίνης είναι λιγότερο ανθεκτικές στην απορρόφηση χρωστικών και γενικά παρουσιάζουν μικρότερη αντοχή από τις όψεις πορσελάνης αλλά αν χρειαστεί μπορούν να τροποποιηθούν στο μέλλον. 

Ολοκεραμικά

Οι παλιού τύπου θήκες και οι γέφυρες περιέχουν ένα μεταλλικό σκελετό, τον οποίο περικλείει ένα εξωτερικό στρώμα από πορσελάνη. Η παρουσία του μεταλλικού στοιχείου δίνει μεγάλη αντοχή στις προσθετικές αυτές κατασκευές, όμως το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο αξιόπιστο για δύο λόγους:

 • Το μέταλλο δεν επιτρέπει στο φως να διεισδύσει στην αδαμαντίνη, όπως συμβαίνει στα φυσικά δόντια. Αποτέλεσμα είναι να διαφέρει η όψη των φυσικών δοντιών από εκείνη των τεχνητών ή των σκεπασμένων με θήκες.
 • Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο τα ούλα υποχωρήσουν, αποκαλυπτουν στη γραμμή τους το γκρίζο χρώμα από τον μεταλλικό πυρήνα της κατασκευής.

Πλέον όμως ο ασθενής μπορεί να επιλέξει τις ολοκεραμικές κατασκευές που προσφέρουν ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και μεγάλη αντοχή. Διαθέτουν κεραμικό σκελετό και χάρη στην υψηλή αντοχή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεγαλύτερες γέφυρες. 

Επιπλέουν διατηρούν το χρώμα τους για πολύ καιρό, αφού δεν απορροφούν χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στις τροφές. Ολοκεραμικά μπορεί να είναι επίσης τα εμφρακτικά ένθετα-επένθετα, βελτιώνοντας σημαντικά την αντοχή και την αισθητική των σφραγισμένων δοντιών.

Νάρθηκας επιμήκυνσης μύλης

Σχεδιάζοντας ένα χαμόγελο, αυτός ο νάρθηκας, μας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια μαλακών ιστών, ώστε να έχουμε πιο συμμετρικό – αισθητικό – προσθετικό αποτέλεσμα.

Η κατασκευή αυτού του νάρθηκα γίνεται σε συνεργασία με το εργαστήριό μας στον υπολογιστή, ώστε να γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια τα χιλιοστά των μαλακών ιστών που θα αφαιρεθούν. Οι νάρθηκες εκτυπώνονται σε 3D Printers από βιοσυμβατή ακρυλική ρητίνη. 

Ειδικός Εξοπλισμός

Όλες οι εργασίες γίνονται με τη χρήση οδοντιατρικού μικροσκοπίου και τα αποτυπώματα γίνονται με τη χρήση ενδοστοματικού σαρωτή (scanner) Medit I500.

Μετάβαση στο περιεχόμενο