Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής, που ασχολείται με προσθετικές αποκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμεύουν ως μια μακροπρόθεσμη λύση και αποτελούν πρόληψη μιας σειράς προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν όταν λείπει έστω και ένα δόντι, όπως στροφή των παρακείμενων δοντιών, τερηδόνα, περιοδοντική νόσος και οστική απώλεια.

Πρόκειται για δοκιμασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές με σκοπό να προσφέρουν  το καλύτερο αποτέλεσμα στον ελάχιστο χρόνο. Η πιο συνηθισμένη είναι η τοποθέτηση στεφανών και  γεφυρών. Αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, η ακίνητη προσθετική αποκατάσταση ίσως να είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς. 

Στεφάνες

Μια στεφάνη ή θήκη είναι ένα κάλυμμα που σκεπάζει το υποκείμενο δόντι. Συνήθως τοποθετείται πάνω σε κάποιο απονευρωμένο δόντι ή σε δόντι που έχει ένα μεγάλο σφράγισμα. Ένα τέτοιο δόντι είναι επιρρεπές σε σπασίματα ή κατάγματα και η θήκη το προστατεύει. Την ίδια λειτουργία επιτελεί ακόμα κι αν έχει συμβεί το κάταγμα ή το σπάσιμο.

Άλλη περίπτωση όπου χρησιμοποιείται η θήκη είναι όταν δεν υπάρχει αρκετή οδοντική ουσία για να τοποθετηθεί σφράγισμα στο δόντι με αποτέλεσμα αυτό να χρειάζεται υποστήριξη. Φυσικά οι θήκες συμβάλλουν και στην αισθητική αποκατάσταση ενός δοντιού.

Πριν τοποθετηθεί η θήκη το δόντι τροχίζεται περιμετρικά, έτσι ώστε το κάλυμμα να εφαρμόσει με ακρίβεια στο υποκείμενο δόντι. Οι θήκες φτιάχνονται από πορσελάνη ή κεραμικό υλικό καθώς και από συνδυασμό πορσελάνης και μετάλλου. 

Γέφυρες

Η γέφυρα είναι μια κατασκευή που στόχο έχει να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Για την τοποθέτησή της χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα τα δόντια που βρίσκονται εκατέρωθεν του κενού που έχει αφήσει το ελλείπον δόντι.

Αυτά τα γειτονικά δόντια τροχίζονται – όπως και στην περίπτωση των θηκών – για να εφαρμόσει επάνω τους η κατασκευή. Στο μέσον υπάρχει το τεχνητό δόντι που θα καλύψει το κενό. Μετά το τρόχισμα λαμβάνουμε αποτυπώματα, προκειμένου να κατασκευαστεί το κατάλληλο καλούπι για κάθε ασθενή, ώστε το τεχνητό δόντι και τα στηρίγματα να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις. 

Η γέφυρα είναι μια πολύ σημαντική προσθετική εργασία που προστατεύει αποτελεσματικά τη στοματογναθική υγεία του ασθενούς και προλαμβάνει σοβαρά μελλοντικά προβλήματα. 

Όταν χαθεί ένα δόντι, τα παρακείμενα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται προς το κενό αφού δεν υπάρχει πλέον αντίσταση. Παράλληλα οι δυνάμεις που ασκούνται σε αυτά κατά τη μάσηση γίνονται πολύ μεγαλύτερες. Προβλήματα εμφανίζουν πολύ συχνά και τα δόντια που βρίσκονται ακριβώς πάνω ή κάτω από εκείνο που λείπει. Πιθανό αποτέλεσμα λοιπόν είναι το ελλείπον δόντι να προκαλέσει την απώλεια και των γειτονικών δοντιών.

Οι γέφυρες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά (πορσελάνη, κεραμικά, κράματα μετάλλου) ανάλογα με το σημείο όπου θα τοποθετηθεί. Η διάρκεια ζωής μιας γέφυρας φτάνει και τα 15 χρόνια, όμως αυτό εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής.

Τα δόντια-στηρίγματα μπορούν και μετά την τοποθέτηση της γέφυρας να προσβληθούν από τερηδόνα, ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα με αποτέλεσμα η γέφυρα να πρέπει να αφαιρεθεί. Ζημιές μπορεί να υποστεί και η ίδια η γέφυρα ως κατασκευή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες του/της οδοντιάτρου μας. 

Ένθετα - Επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα έχουν την ίδια λειτουργία με τα κοινά σφραγίσματα αλλά ενδεικνυνται  σε περίπτωση εκτεταμένης φθοράς λόγω τερηδόνας ή κατάγματος.

Όταν για την αποκατάσταση οπίσθιων δοντιών πρέπει να αφαιρεθεί μεγάλο κομμάτι οδοντικής ουσίας, τότε το απλό σφράγισμα δεν είναι αποτελεσματικό. Η απολεσθείσα όμως οδοντική ουσία μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να χρειαστεί θήκη.

Στην περίπτωση αυτή προτιμώνται τα ένθετα  (δεν υπερβαίνουν τα όρια της κοιλότητας που έχουμε ανοίξει στο δόντι) ή τα επένθετα (φτάνουν έξω από τις κορυφές των δοντιών).

Τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται είναι ολοκεραμικά ή ρητίνη και προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο δόντι, αφού πρώτα ληφθεί αποτύπωμα του παρασκευασμένου δοντιού και στη συνέχεια σχεδιάζονται στον υπολογιστή ώστε να ακολουθηθεί η ανατομία και μορφολογία του δοντιού. Στο τέλος η αποκατάσταση συγκολλάται στο δόντι.

Τα ένθετα-επένθετα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

Είναι ανθεκτικά και με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος ενός δοντιού με μειωμένη αντοχή

Είναι μια λιγότερο επεμβατική αποκατάσταση σε σχέση με τις στεφάνες αφού δεν χρειάζεται ο περιμετρικός τροχισμός του δοντιού

Καλύτερη αισθητική απόδοση του δοντιού. 

Ειδικός εξοπλισμός

Εκσυγχρονιζόμαστε συνέχεια και προχωράμε μπροστά. Κάνοντας άλλο ένα βήμα στην ψηφιακή οδοντιατρική τεχνολογία, ενσωματώνοντας στον εξοπλισμό μας τον τελευταίας τεχνολογίας έγχρωμο ενδοστοματικό σαρωτή Medit I500.

Digital Smile Design

Με αυτή τη τεχνική μπορούμε στο ιατρείο μας, βγάζοντας μια φωτογραφία το πρόσωπο σας χαμογελώντας, να την επεξεργαστούμε σε εξειδικευμένο πρόγραμμα, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το καινούριο σας χαμόγελο στο πρόσωπο σας, πριν ξεκινήσει η εργασία για να είστε σίγουροι για το τελικό σας αποτέλεσμα.