Τα εμφυτεύματα είναι η πιο σύγχρονη και εξελιγμένη μέθοδος για την αναπλήρωση ενός ή περισσότερων δοντιών που λείπουν, αποκαθιστώντας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τη λειτουργικότητα και την αισθητική του στόματος.

Το εμφύτευμα είναι στην ουσία μια κατασκευή που αντικαθιστά τη ρίζα ενός ελλείποντος φυσικού δοντιού. Κατασκευάζεται από τιτάνιο, ένα υλικό που προσφέρει όχι μόνο αντοχή αλλά και βιοσυμβατότητα, πράγμα που του επιτρέπει να ενσωματωθεί φυσικά στο οστό της γνάθου και έτσι να αποτελέσει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί μια στεφάνη για να αντικαταστήσει το ορατό μέρος του δοντιού. Το γναθικό οστό, δηλαδή, προσκολλάται στην επιφάνεια του εμφυτεύματος χωρίς να το αναγνωρίζει ως ξένο σώμα και «συγχωνεύεται» μαζί του. Τα εμφυτεύματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την αντικατάσταση μεμονωμένων δοντιών: μπορούν να στηρίξουν μια γέφυρα ή και μια ολική οδοντοστοιχία. 

Τα εμφυτεύματα ενδείκνυται για τους περισσότερους ασθενείς με καλή στοματική και γενική υγεία, οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη ποσότητα και ποιότητα γναθικού οστού. Ακόμα όμως κι αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση σε δεύτερο χρόνο, αφού αντιμετωπίσουμε τυχόν περιοδοντικά ή άλλα προβλήματα και αφού δημιουργήσουμε νέο οστό με μόσχευμα και τις κατάλληλες αναγεννητικές τεχνικές. 

Πλεονεκτήματα

Η αποκατάσταση με εμφυτεύματα προσφέρει μια εξαιρετική λύση στα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από την απώλεια δοντιών και επηρεάζουν ολόκληρο το στόμα. Και μάλιστα το κάνουν με φυσικό τρόπο, αποτελώντας ανώτερη λύση σε σχέση με τις γέφυρες ή τις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Συγκεκριμένα:

 • Αποτρέπουν την απορρόφηση οστού που ξεκινά μετά την απώλεια δοντιών. Η απορρόφηση του οστού επηρεάζει συνολικά τη λειτουργικότητα του στόματος, αφού τα υπόλοιπα φυσικά δόντια χάνουν σταδιακά τη σταθερότητά τους. Επηρεάζει όμως και την εμφάνισή μας, αφού όταν λείπουν πολλά δόντια οι δομές του προσώπου αλλοιώνονται σταδιακά και παρουσιάζουμε πιο γερασμένη όψη. Αυτές οι καταστάσεις δεν μπορούν να αποτραπούν με τις άλλες προσθετικές λύσεις.
 • Εμποδίζουν τη φθορά των υπόλοιπων δοντιών, αφού αποκαθιστούν την ισορροπία στο στόμα και παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη στα γειτονικά δόντια ώστε να μην μετακινηθούν και να μην δέχονται ανομοιόμορφα πιέσεις κατά τη μάσηση.
 • Αποκαθιστούν τη μάσηση, την ομιλία και φυσικά την αισθητική του χαμόγελού μας.
 • Λειτουργούν ακριβώς όπως τα φυσικά δόντια και προσφέρουν απόλυτα φυσική αίσθηση και άνεση. Γι’ αυτό υπερτερούν έναντι των τεχνητών οδοντοστοιχιών.
 • Έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και με την κατάλληλη φροντίδα για τη στοματική υγιεινή μπορούν να διαρκέσουν ακόμα και για πάντα.
 • Δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στα γειτονικά δόντια όπως συμβαίνει με τις γέφυρες που απαιτούν τον τροχισμό φυσικών δοντιών.
 • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή καθώς και την αυτοπεποίθησή του που συχνά υποβαθμίζεται λόγω της απώλειας δοντιών και της ανάγκης για χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών.
 •  Έχουν ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 98%.

Τοποθέτηση

Πριν την τοποθέτηση, γίνεται ο κατάλληλος κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος ώστε να διαμορφώσουμε το πλάνο θεραπείας. Η κλασική διαδικασία περιλαμβάνει 3 στάδια:

 • Τοποθετούμε με μια μικροχειρουργική επέμβαση το εμφύτευμα στη γνάθο, το οποίο καλύπτεται στη συνέχεια με τα ούλα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη. Τις πρώτες μέρες μετά την τοποθέτηση πιθανόν να υπάρξουν κάποιες ενοχλήσεις που όμως αντιμετωπίζεται με ένα απλό αναλγητικό και παρέρχονται σύντομα. Κατά την  περίοδο της επούλωσης θα σας συστήσουμε την κατάλληλη διατροφή.

 

Το εμφύτευμα θα παραμείνει καλυμμένο για κάποιες εβδομάδες προκειμένου να ενσωματωθεί σταθερά στο οστό, σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Συνήθως η προσθετική αποκατάσταση τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα μετά το τέλος αυτής της περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως εμφύτευμα και αποκαταστάσεις μπορεί να τοποθετηθούν μαζί εξαρχής. 

 • Αφού ολοκληρωθεί ομαλά η οστεοενσωμάτωση αποκαλύπτουμε το εμφύτευμα και τοποθετούμε ένα ειδικό εξάρτημα (βίδα επούλωσης) όπου θα προσαρμοστεί η προσθετική αποκατάσταση. Όταν γίνει η επούλωση, λαμβάνουμε αποτυπώματα που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της προσθετικής αποκατάστασης που μπορεί να είναι μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια τεχνητή οδοντοστοιχία. Μέχρι να ετοιμαστεί η μόνιμη αποκατάσταση, μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή.
 • Το τρίτο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει την τοποθέτηση της μόνιμης αποκατάστασης ολοκεραμικής ή  μεταλλοκεραμικής, η οποία έχει κατασκευαστεί εξατομικευμένα στο κατάλληλο σχήμα, μέγεθος και χρώμα. 

Ειδικός εξοπλισμός

PENGUIN

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΣΤΕΟΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ
Παρέχει ακριβείς και αντικειμενικές μετρήσεις της σταθερότητας του εμφυτεύματος, βοηθώντας τον γιατρό να λάβει τη σωστή απόφαση σχετικά με το χρόνο φόρτισης. Απαραίτητη συσκευή στην περίπτωση που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και η αρχική σταθερότητα του εμφυτεύματος είναι χαμηλή.

ΣΚΑΝΕΡ

-
Με τον ενδοστοματικο σαρωτή MEDIT I500 πετυχαινουμε τη μεγιστη ακρίβεια τρισδιάστατης αποτυπωσης χωρίς καμια ανάγκη χρήσης δισκαρίων και υλικών που τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστα στο στόμα των ασθενών μας.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ 3D PLAN

Τ-SCAN

=
Ψηφιακός έλεγχος της σύγκλισης με πολύ μεγάλη ακρίβεια στις επαφές των δοντιών και τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ τους, προφέροντας μακροζωία στα εμφυτεύματα.

Surgical Guide Implant Studio 3 Shape (Χειρουργικός Οδηγός)

Κάνοντας χρήση του καλυτέρου ψηφιακού προγράμματος τοποθέτησης εμφυτευμάτων, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πλήρως υπολογιστικά καθοδηγούμενο χειρουργείο, ώστε να ξέρετε από πριν, σε ποια θέση θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα στο οστό , μέσω του νάρθηκα που θα έχουμε κατασκευάσει.

Στο τέλος, σας δίνουμε το Surgical Report και το drilling protocol ώστε να έχετε το ιστορικό του χειρουργείου σας (τι εμφύτευμα θα τοποθετηθεί, πυκνότητα οστού, μήκη και διάμετροι φρεζών που  χρησιμοποιήθηκαν και άλλες λεπτομέρειες). Οι νάρθηκες εκτυπώνονται σε 3D printers από βιο-συμβατή ακρυλική ρητίνη.

Αμεση φορτιση εμφυτευματων μεσω χειρουργικου οδηγου Full guided

Στο ιατρείο μας, μπορούμε σχεδιάζοντας το χειρουργείο, μέσω του παραπάνω προγράμματος, όχι απλά να μπορείτε να δείτε πριν πραγματοποιηθεί, αλλά να είναι και έτοιμα τα προσωρινά δόντια που θα τοποθετηθούν μαζί με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, εάν και εφόσον κρίνουμε ότι υπάρχει μια καλή αρχική σταθερότητα του εμφυτεύματος στο οστό σας.